Yayınlayan : Unknown 28 Mayıs 2015 Perşembe


Amasya’nın Görkemli Kaya Mezarları


Merhaba arkadaşlar bugün sizlere Amasya’nın eteklerinde düz bir duvar gibi dikine uzanan kalker kayalara oyularak yapılmış olan mezarlardan bahsedeceğim. Hatuniye Mahallesi’nin dar sokaklarından ve tren yolunu geçerek çıkılan mezarların arasında, kayaya oyulmuş yollar ve merdivenler bulunmaktadır. Yeşilırmak Vadisi boyunca, irili ufaklı 21 mezar olduğu bilinmekle birlikte bunlardan sadece birkaç tanesi günümüze gelebilmiştir.

Amasya Kaya Mezarlarının içlerinden çok, arkalarına oyulmuş geçitler dikkat çekicidir. Bu bölgedeki büyük mezarlardan birinin yanında, nehre kadar uzandığına inanılan bir tünelin başlangıcı bulunmaktadır. Kalker kayalara oyularak yapılan bu mezarlar yapı ve büyüklükleri itibarıyla kente hakim bir noktadadırlar. .Amasya’da doğan ünlü coğrafyacı Strabon’un (M.Ö. 63-M.S. 5) verdiği bilgiye göre kaya mezarları Pontos krallarına aittir.

FERHAT&ŞİRİN

 Hüsrev - ü Şirin (Hüsrev ü Şirin) adlı İran öyküsünden alan eski bir Türk halk öyküsüdür.Firdevsi’nin Şahname(شاهنامه Shāh nāmah)’si başta olmak üzere bütün tarihi kaynaklarda geçmektedir. Gerek Hüsrev ü Şirin gerek Ferhad ile Şirin adıyla İran ve Türk Divan şairleri tarafından mesnevi biçiminde yazılmıştır. Hüsrev ve Şirin(خسرو و شيرين Khusraw o Shīrīn; 1177 - 1181): Sasani Hanedanı'nın I. Hüsrev ile Azerbaycan'da Berde kentinin hükümdarı Şirin arasında yaşanan aşkı anlatan bir şiir. İldenizliler hükûmdarı Cahanşah Pehlevan ve Kızıl Alslan ve Selçukluların son sultanı III. Tuğrul Bey'e övgü sözleri yazılmıştır.
Hüsrev - ü Şirin, ya da Ferhat ile Şirin adlarıyla İran'lı ve Türk divan şairlerince mesnevi biçiminde yazılmış olan bu halk öyküsü, Orta Asya, Azerbaycan, İran, Türkiye ve Balkanlar'da ülkelere ve yörelere göre bazı değişikliklere uğramış olarak yüzyıllardır anlatılmaktadır.
Anadolu'da geçen haliyle Ferhat İle Şirin'in Amasya ile ilintisi bulunmaktadır. Öykünün en eski Türkçe baskısı 1854 yılında, yeni harflerle de 1930 yılında yayımlanmıştır. Ferhat İle Şirin, bir Karagöz oyununa konu olmuş, şair Nazım Hikmet'in yorumlamasıyla, Devlet TiyatrolarıAnkara Sanat Tiyatrosu gibi topluluklarca sahnelenmiş, 1966 ve 1970 yıllarında iki kez sinema filmi olarak çekimi yapılmıştır.
AMASYA ELMASI

Misket elmasının bir özelliği olarak bir yıl meyve veren ağacın diğer yıl meyve verimi düşmektedir. Genellikle bir tarafı kırmızı, diğer tarafı sarı ile yeşilimsi bir renktedir. İnce bir kabuk yapısına ,hoş bir kokuya ve güzel bir tada sahiptir. Sert ve dayanıklıdır. Amasya elması ağaçlarının meyve verme süreleri iyi bakıldığında 10 ile 12 yıl arasında değişmektedir. Misket elmasını diğerlerinden ayırt etmek için ortadan kesildiğinde iç kısmında yıldız işaretini görebiliriz.Amasya elması genellikle yeşil kırmızı tonlarında olur.

Yorum Yazın

Takip et | Takip et ve yorumla

- Copyright © GezenBilir - Skyblue - Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -