Yayınlayan : Unknown 14 Mayıs 2015 Perşembe

Denizli dendiğinde meşhur horozundan sonra, hatta belki de önce akla ilk bembeyaz ve pamuk gibi olan ‘Pamukkkale Travertenleri’ gelir. Şehrin en renkli ve en tarih kokan ilçesidir.
 Pamukkale Tüm yıl boyunca yerli ve yabancı turistler tarafından ziyaretçi akınına uğrar ılıman bir iklime sahip olan bu şirinlik muskası ilçe. Ege Bölgesi’nin turizm cennetlerinden biri olan Pamukkale, bir masalın ete kemiğe bürünmüş hali gibidir sanki.

Pamukkale Travertenleri
Gezdikçe bambaşka güzellikler keşfedeceksiniz Pamukkale’de; gürül gürül akan şelaleler, yüzyıllara meydan okuyan antik kentler, travertenler birbirinden renkli ve eğlenceli bir yolculuğa çıkaracak sizleri.  Denizli’ye 19 kilometre mesafede olan Pamukkale, UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alır. Tabii ki en çok dikkatinizi çeken kar gibi bembeyaz, pamuk gibi, bulut gibi görünen travertenler olacak. Özenerek yaratılan bu doğa harikasını izlemeye ve fotoğrafını çekmeye doyamayacaksınız.


Pamukkale Gezilecek Yerler

Pamukkale Travertenleri: Denizli Pamukkale’ye geldiyseniz zaten Pamukkale Traverterleri’ni görmek için gelmişsinizdir. Yani buraya gelip, önce birkaç şelale gezeyim, aman hemen antik kentlere gideyim diyen olmamıştır herhalde. Menderes Nehri’nde yer alan travertenler, su kaynaklarının içindeki karbondioksitin uçması ve su içerisindeki kalkerin çökmesi ile kristalleşmiş bir alandır. Güzelliği, albenisi ve harikulade atmosferi tescillenmiş olan Pamukkale Travertenleri, UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alır. Gezi boyunca fotoğraf makinenizi yanınızdan ayırmayı unutmayın.
Yeşildere Şellalesi

Yeşildere Şelalesi: Bölgenin nefes alma alanlarından biridir enfes bir görüntüye sahip olan Yeşildere Şelalesi. Şelale 55 metre yüksekliğe sahip. Şelale suları yukarıdan dökülürken büyüleyici bir görüntü olur adeta. Buraya kadar gelmişken; şelale kenarındaki tesislerde alabalık yemeden dönmeyin.

St. Philippe Martyrion Kilisesi: Pamukkale Bölgesi’ndeki en önemli ve en eski kalıntılardan biridir yüzyıllara meydan okuyan St. Philippe Martyrion Kilisesi. ‘St. Philippe’ Hz. İsa’nın 12 havarisinden birinin ismidir. Tahmini M.S. 80 yılında Hristiyanlığı yaymak için bölgeye gelen St. Philippe, amacına ulaşamadan öldürülmüştür. Yerli ve yabancı turistler tarafından ziyaretçi akınına uğrayan kiliseyi de Aziz Philippe’in anısına Martyrion’un inşa edildiği tahmin edilmektedir. Hierapolis’in en dikkat çeken yapılarından biri olan St. Philippe Martyrion Kilisesi, tarihin tozlu sayfalarını aralamanıza yardımcı olacak.
Hierapolis Antik Kenti: Bergama Kralı 2. Eumenus tarafından kurulan ve UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan Hierapolis Antik Kenti, bölgede en sık ziyaretçi alan yerlerin başında gelir. Yüzyıllara meydan okuyan bu antik kent ismini Amasonlar Kraliçesi Hiera’dan almıştır.
Laodikya Antik Kenti: Pamukkale’de yer alan Laodikya Antik Kenti’nin 2300 yıl öncesinde kurulduğu tahmin edilmektedir. Yapılan kazılar sonucu antik kentin; geçmişte finans ve ticaret merkezi konumunda olduğu ortaya çıkmıştır. Ayrıca tekstil alanında da büyük başarılar yakalamış Laodikya Antik Kenti.
Mağaralar ve Göller: Denizli Pamukkale sadece tarihi değerleri ile değil, doğal güzellikleri ile de bir yıldız gibi parlıyor. Bölgede en dikkat çeken ve mutlaka görmenizi önerdiğimiz yerlerden bazıları; Acıgöl, Kartal Gölü, Kaklık Mağarası ve Keloğlan Mağarası’dır.

Pamukkale’de Yapılacak Şeyler

Yamaç Paraşütü: Özellikle son yıllarda yamaç paraşütü konusunda adından sıkça söz ettirir oldu Pamukkale ve çevresi. Bu nefes kesen coğrafyanın güzelliklerini tepeden izlemek istiyorsanız mutlaka yamaç paraşütü yapmalısınız. Çökelez Dağı – Honoz Dağı ve Serinhisar ilçesi bu renkli spor için elverişli parkurlara ev sahipliği yapar.
Jeep Safari: Tatilinize renk, eğlence ve adrenalin katmak istiyorsanız jeep safari turları iyi bir seçenek olabilir. Denizli, Pamukkale ve çevresinde birçok parkur var bu tur sayesinde keşfedebileceğiniz. En sık tercih edilen parkurlar ise; Güney Şelalesi, Kartal Gölü ve Çamlık – Afrodisias.
Su Sörfü: Pamukkale’de alternatif spor arayanlar için su sörfü güzel bir seçenek. Kartal Gölü, Adı Güzel Barajı ve Işıklı Gölü Su ‘su sörfü’ için en elverişli parkurlar arasında gelir.

Dağ Yürüyüşü: Muhteşem güzelliklere sahip bu coğrafyada yapabileceğiniz renkli aktivitelerden biri de dağ yürüyüşüdür. Beşparmak Dağı, Honaz Dağı ve Babadağ dağ yürüyüşü yapabileceğiniz parkurların başında geliyor.
Bisiklet Turu: Derdinizi, kederinizi unutmak, doğa ile iç içe olmak,  rüzgarı saçlarınızın arasında hissetmek ve huzur bulmak istiyorsanız bisiklet turu güzel bir aktivite olabilir. Pamukkale Örenyeri, Sarayköy, Köprübaşı, Korucuk Kavşağı ve Pamukkale kasabası bisiklet turu için elverişli parkurlar sunuyor ziyaretçilere.

Pamukkale Ne Yenir? Ne İçilir?

Denizli Pamukkale’de Ege mutfağının en güzel örneklerini tadabileceğiniz birbirinden güzel restoranlar, kafeler ve meyhaneler mevcuttur. Bölge de özellikle mantarla yapılmış yemekler leziz yemekler dikkat çeker. Mantarlı saç kavurma ve mantar çorbası en çok tercih edilen çeşitler arasında gelir.
Pamukkale yöresel ve en sevilen tatlarından bazıları; güveçte mantar, kuzu kapama, Buldan kapaması, top tarhana çorbası, keşkek, ayran ufaklaması, un çorbası, Denizli mantısı ve yoğurtlu patlıcan gömmesidir.

Yorum Yazın

Takip et | Takip et ve yorumla

- Copyright © GezenBilir - Skyblue - Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -